Do oceny przedstawiono m.in. torty bezowe z bakaliami i owocami oraz dania śródziemnomorskie czy sushi. Popisowe potrawy oceniane były m.in. za walory smakowe i wygląd dań gotowych (przygotowanych wcześniej). W kategorii "Czary - Mary ze słoika" na przygotowanie dania młodzież miała 7 minut a do szybkiej przekąski młodzi kucharze mogli dobrać składniki zaledwie w 60 sekund. W każdej z kategorii oceniane były nie tylko walory smakowe i atrakcyjny wygląd potrawy, ale także kompozycje jak najzdrowszych składników, w tym świeżych warzyw i owoców. W imprezie uczestniczyły kulinarne zespoły ze Szkół Podstawowych nr 1, 2, 3 i 4 z Nowogardu oraz ze szkół z Długołęki, Strzelewa i Orzechowa.W organizację konkursu zaangażowały się nauczycielki ze Szkoły Podstawowej nr 2: prowadząca konkurs Anna Buczyńska, Grażyna Jackowska, Danuta Marcinkiewicz i Anna Krzywania.Konkurs na ekologicznego mistrza kuchni połączono z występami artystycznymi duetów tanecznych i wokalnych.Najwyższe noty we wszystkich kategoriach zajęły (w kolejności), szkoły: SP nr 1, SP nr 2, SP Długołeka, SP nr 3, SP Strzelewo, SP nr 4 a następnie SP Żabowo i SP Orzechowo.
***
Promocja zdrowego stylu życia oraz edukacji ekologicznej, którą w działaniach nowogardzkich placówek edukacyjnych wspiera burmistrz Robert Czapla, znalazła odzwierciedlenie w nazwie tegorocznego konkursu Ekologicznego Mistrza Kuchni. Młodzież i organizatorzy zapraszają na kolejną edycję. (bs)